Gevonden routes: 115

Zoekresultaten > amalia route

Amalia route

Exacte afstand: 55 km
  • Foto: Marten Idema
  • Foto: Marten Idema
  • Foto: Marten Idema
Foto: Marten IdemaFoto: Marten IdemaFoto: Marten Idema

Deze route is met toestemming van het Koninklijkhuis genoemd naar het koningskind van Prins Willem-Alexander van Oranje en Prinses Maxima dat op 7 dember 2003 is geboren.

Route-informatie
De route voert u via Harskamp, Stroe, Voorthuizen, Kootwijkerbroer, Meulunteren en Wekerom afwisselend door bos, heide, agrarische en stuifzandgebieden. Wanneer u met de auto vanaf de A1 (Apeldoorn-Amersfoort) komt en gebruik maakt van de parkeerplaats van AC Restaurant Stroe, dan moet u met de fiets over het terras naar de andere zijde van het restaurant om de route te beginnen.

1 Het Kootwijkerzand is nu een beschermd natuurgebied, maar vroeger was het een regelrechte bedreiging. Het stuifzand werd veroorzaakt door een veel te intensieve begrazing en het te diep afpleggen van de heide. In dit gebied hebben archeologen een ondergestoven dorp uit de 9e en 10e eeuw ontdekt.

2 Het Loobos is een voorbeeld van ‘vastgelegd’ stuifzand. Door beplanting met grove den kon men verder verstuiven voorkomen en werden grote zandverstuivingsgebieden in bos veranderd. Rond 1850 bestond 30% van de Veluwe nog uit stuifzand; nu nog maar 1 %.

3 Garderbroek en Kootwijkerbroek zijn van natte gebieden, doordat ze langs vele beken gelegen zijn. Zo’n gebied noemt men ook wel een Kwelwaterstroom.

4 Veel bossen in de omgeving van Stroe zijn aangelegd op vroegere zandverstuivingen. Men herkent dit doordat er steeds maar één soort boom per perceel staat. Hier komt u langs een goed voorbeeld van een gemengd bos dat is aangelegd door staatsbosbeheer.

5 Wanneer u even van de route af gaat, kunt u een Schaapskooi bezoeken.

6 Aan de vele namen met “veen”er in, zoals Veenhuizerveld, kan men aflezen dat hier vroeger een groot veengebied is geweest. Er is in dit gebied veel turf afgegraven. Dat werd dan over wegen als de Turfweg afgevoerd.

7 Aan uw rechterhand fietst u langs een aantal recreatieparken. Hier liggen ook de Zeven Bergjes, zeven bijn aaneengeschakelde grafheuvels.

8 Natuurplas Zeumeren is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de A1

9 Bij boerderij Dolderkamp ziet u een goed voorbeeld van een dekzandrug.

10 Op de historisch Hessenweg in Meulunteren pauzeerden bij ‘seecker heck omtrent de Lindeboom’ sinds de 17e eeuw Duitse kooplieden, voordat ze de zware klim tegen de Lunterse berg begonnen. Hier is een restaurant met de naam ’t Hek.

11 De eeuwenoude kuil op een plaats waar bronwater omhoog kwam was een Germaanse Put.

12 Middelpunt van Nederland in Lunteren is gemarkeerd met een grote steen.

13 Celtic Fields/Uitzichttoren. Akkercomplex uit de IJzertijd.

14 Wekeromse Zand (440 ha) Levend stuidzandgebied, omgeven door oud grovedennenbos, jong naaldhoutbos en heide- en bouwland. Beschermd natuurgebied.

15 Galerie Zuid. Expositieruimte aan Molenweg 109.

16 Poortgebouw camping ‘de Harscamp’. Ontworpen door architect Berlage.

Eigenaren route
deVeluwe.nl

 

Regio: Noord Ede, West Ede gemeente kaart

Download pdf